top of page

Cairn terrieren tilhører arbejdsmæssigt gruppen" Gravende hunde og Rottehunde". Cairn terrierens oprindelige arbejdsopgaver bestod i at udrydde skadedyr, samt at hjælpe mennesket på jagt. Racen er  opkaldt efter sin oprindelige arbejdsbaggrund; cairns betyder stendynger og dem var der rigelig af i Skotland hvor racen stammer fra. 

Hundenes arbejdsopgaver bestod blandt andet i at sno og klemme sig ind og  ud af smalle passager i stendyngerne hvor de bekæmpede mindre skadedyr såsom rotter, mus osv. I dag har cairn terrieren heldigvis sit fantastiske jagtinstinkt i god behold og kan stadigvæk anvendes som skadedyrsbekæmper af småvildt såsom rotter, mus m.m. Cairn terrieren blev endvidere brugt til at jage rovvildt såsom ræv, odder, og vildkatte. Hundenes rovvildtskarphed er dog efterhånden blevet noget mildere med tiden, hvilket beror på at man begyndte at interessere sig mere for hundenes udseende end for hundenes arbejdsegenskaber.

 

Cairn Terriers Baggrund

Racespecifikt
Cairn terrieren har dog stadig, jagtegenskaberne liggende, lige under den ruhårede pels. Dette har formet hele dens temperament og måde at være på. Denne genpakke er til stor glæde for den ejer, som ønsker sig en energisk hundekammerat. For den er altid ved sine sansers fulde fem, kan bevæge sig i alt slags terræn og de fleste kan holde sig friske langt op i alderen. I Cairn terrieren får man hund som er sprængfyldt med gåpåmod og som med sin nysgerrighed, altid er klar til at opleve og udforske verdenen sammen med sin ejer. Den kan sagtens aktivere sig selv, ved at hjælpe til med gravearbejdet i haven. Men man kan nemt og helt smertefrit lære den, at få afløb for sin racebundne adfærd og udføre gravearbejdet, andre steder end i sin ejers jordbærbed . En Cairn drøner heller ikke bare rundt og gør for at gø. Men den gør når der er noget at gø af. Ved tidlig indsats kan man lære at holde denne vokalisering, på et acceptabelt niveau, hvilket er sundt for både hunden selv og for husfreden.

Cairnesunds Sveske

Politikens Hundebog 2006 - Foto: Lars Gejl

Cairnesunds Sveske

Foto: Jan Buk

Cairnen fylder meget, ikke på grund af sin højde og omfang, for den vejer ikke mere end 8-10 kg og er 28-31cm høj. Men den fylder dejlig meget, med sin karismatiske hundepersonlighed.

 

En sand fornøjelse at dele sit liv med, for den som kan lide hunde, der gerne må både ses og høres. Hvis man kan lide en lydløs hund, som går i et med væggene, vil man blive skuffet, med en Cairn. For den smitter med sin livsglæde og livs energi. Cairnen er en sand  kilde til at man som hundeejer holder sig sund, frisk og i god form.

 

Det er en selvstændig, udholdende og meget tilpasningsdygtig race, hvilket man kan få stor fornøjelse af, alt efter hvordan man vælger at udnytte dette konstruktivt, i sin dagligdag med hunden.

En Cairn har brug for nærhed og trives bedst i familiens centrum. Cairnen skal have samvær med venlige og sprogsikre hunde fra hvalpeben af.

Man bør være  opmærksom på at især nogle af hannerne kan have et ”provokerende” kropssprog, som kan tænde andre racer. Derfor er det meget vigtigt at kende og læse sin egen Cairns kropssprog og grænser og nøje udvælge sprogsikre og venlige hundevenner til sin hund, som den har glæde og fornøjelse af at være sammen med.

 

 

Racetilpasset træning og aktivering

Cairn skal miljø og socialtrænes, med andre hunde, dyr og mennesker lige fra starten af. Den skal opdrages og trænes med venlig konsekvens,  fredelige træningsmetoder og forståelse for racen. Den kan lide at samarbejde, hvis træningstilbudene er de rigtige. Ingen hårde tiltag - det gør den bare stædig og usamarbejdsvillig. I Cairnbogen beskriver jeg racens historie, karakteristika, behov for motion og aktiviteter, pelspleje osv. nærmere.

**************************
bottom of page